fbpx
Type: Blogg
Emne: Markedsføring
Skrevet: juni, 2020

Video på nett har tatt av. Til digital markedsføring er video uslåelig om det brukes strategisk. Med god planlegging og forståelse kan enkle produksjoner fenge og engasjere uten å virke påtrengende.

Video som vinner i markedsføring

Markedsføring med video er ikke nytt. Alle har sett reklame på TV, og Norge har en lang og stolt tradisjon med kvalitetsproduksjoner i videomarkedsføring. Kanskje tar vi det for gitt nå, men Norge var tidlig ute med bruk av humor og underholdning i reklamefilmer – aktuelle virkemidler i dagens digitale markedsføring.

I Norge finner vi dessuten tidlige eksempler på markedsføring som tenkte lenger enn bare oppmerksomhet. Aker Solutions sendte i 2005 reklamefilmen «Nøtteknekkeren», som skapte forvirring. Dette var fordi innholdet ikke forsøkte å selge noe. Produktene Aker leverer egner seg sjeldent til privatpersoner. Poenget med videoen var heller omdømmebygging. Rett og slett en måte å vise frem bedriften til det Norske folk, skape interesse, bevissthet og tiltrekke seg samarbeidspartnere og ansatte. Omdømmebygging kan sees på som en egen gren i kommunikasjonsarbeid, men er absolutt en viktig del av lengre strategisk markedsføring. Man skal ikke bare skal selge, men også pleie forholdet til merkevarer.

I moderne markedsføring tenker man at potensielle kunder “reiser” gjennom ulike mediekanaler, som facebook, bekjente, nettsteder, e-post, kundeservice og butikk, før man bestemmer seg for å kjøpe et produkt. For eksempel er det blitt vanlig å prøve sko i en butikk, sjekke priser og tilbud på nett, for deretter å bestille skoen fra en billigere leverandør. Men for å i hele tatt begynne denne reisen må man først oppdage produktet og forstå at man trenger det.

Les mer om kundereisen her.

Å fange blikket til den som ser på TV er ikke vanskelig, fordi vi vet hvor blikket deres er festet. Men hvordan bryter man gjennom i kaoset som finnes på nett? Akkurat nå er svaret video. Før kunne man i enkelte tilfeller nøye seg med tekstannonse, mens det etterhvert ble anerkjent at man måtte ha bilder. Etterhvert oppdaget mange at bilder ikke kun fikk oppmerksomhet for kvalitet eller severdighet, men også bevegelse.

Bildene i Harry Potter universet fanger oppmerksomheten.

GIF

En GIF er en bildefil som består av mange bilder i en sekvens, altså en form for video uten lyd. Formatet ble popularisert fordi det tok lite plass og kunne benyttes på samme måte som bilder. På denne måten har stillfilmen, nesten som vi kjenner den fra filmhistorien, fått en gjenopplivning. Med GIFs kunne man kombinere tekst, bilder og film på en enkel måte og lage informativt og underholdende innhold.

Etterhvert økte kunnskapsnivået blant hverdagslige brukere, og i dag finnes det egne samfunn på nett dedikert til underholdningsverdien og potensialet i GIFs. Kvaliteten på bildene og selve redigeringen kan bli veldig bra. Her er et eksempel:

Fra blikkfang til interesse

Scroller du noen gang gjennom sosiale medier? Hva er det som stopper deg, hvilket innhold dedikerer du litt mer oppmerksomhet til? For mange er svaret “det som beveger seg”. Moderne mennesker som er oppvokst i kontekster med for mye innhold, som i sosiale medier, er blitt effektive på å filtrere bort unødvendig informasjon. Enkelte forskere mener faktisk at man kan skille mellom det som heter “digitale innfødte” og “digitale innvandrere”. Hvor førstnevnte har en bedre evne til å “multitaske” (flytte oppmerksomheten mellom flere ting om gangen), mens sistnevnte er bedre til å fokusere på en ting om gangen.

Den bittelille ekstra oppmerksomheten kan være avgjørende for markedsførere. Kanskje er det de to ekstra ordene kunden trengte å høre, eller den ene setningen de måtte lese for å bli interessert i produktet – interessert nok til å utforske videre, iallefall.

Visste du forresten at gjennomsnittlig ser folk bare 6 sekunder av en video på facebook? Et tall som stadig blir kortere. Disse sekundene er faktisk avgjørende om du skal nå mottakeren med budskapet ditt.

Video er fleksibelt

Har du noen gang irritert deg over video som spilles av automatisk? Kanskje spilles det høy og irriterende lyd i forsøket på å fange oppmerksomheten din, når du ikke ønsket det.

Dette kan i verste fall irritere målgruppen din, og bør unngås. Så hvordan bør man stikke frem nesa uten å forstyrre, men samtidig informere om et produkt og konkurrere med alt det andre i nyhetsfeeden?

Her har video unike egenskaper. Hvis vi kan starte med et blikkfang som ikke irriterer, samtidig som det utnytter de ekstra sekundene med oppmerksomhet, kan vi overføre kontrollen til den potensielle konsumeren. Personen som oppdager innholdet får selv justere hvor høyt engasjement de ønsker. Det kan gjøres på flere måter:

 • Det er tilhørende annonsetekst som forklarer hva filmen handler om. Mottaker styrer selv om de leser.
 • Det er tilhørende teksting i filmen, sånn at lyd ikke er nødvendig. Teksten er gjerne animert.
 • Det er muligheter for å skru på lyd, når og om en ønsker.
 • Det er lenker eller anvisninger som guider interesserte aktører videre på kundereisen.

Direktesendt video

Livestreaming av innhold på nettet har blitt enormt. Profesjonelle aktører leder med eksempel på hvordan lavkostnads-produksjoner av videoinnhold kan brukes ekstremt nyttig og fleksibelt.

I en studie utført av bla. vår egen kommunikasjonskonsultent ble egenskapene i livestreaming-mediet fremhevet. Publikummet for livestreaming på nett, som her til lands har passert hva TV2 klarer å hente inn av tilskuere, hadde utviklet veldig fleksible bruksmønster for konsumet. Noen brukte streaming hovedsakelig som en radio i hverdagen, en form for bakgrunnsstøy, men kunne skru opp engasjementet drastisk ved å dedikere blikket, hele skjermbildet, TV’en i stua, og chatte med kringkasteren og det tilhørende samfunnet samtidig. Kombinerer man alle tilgangspunktene er man ikke lenger en passiv tilskuer, men en aktiv del av sendingen – mediet og innholdet er blitt fleksibelt.

Kosteffektiv produksjon

Livestreaming er også et godt eksempel på kosteffektiv produksjon. Mesteparten av streamere direktesender tross alt fra soverommet sitt, hvor de spiller spill eller bare prater med følgerne sine. Dette er ingen hindring i produksjon av ulikt medieinnhold.

Hvis vi tar utgangspunkt i en direktesending – hva kan denne produksjonen utnyttes til?

 • Opptak fra sendingen
 • En redigert video med høydepunkter
 • En redigert video med effekter
 • Mange korte videoer med høydepunkter
 • Mange video-annonser, f.eks til Facebook
 • Mange bilder
 • Noe du kan linke til i innlegg på sosiale medier?
 • Du kan tilrettelegge for diskusjon om hva som skjedde i sendingen
 • Du kan produsere podkaster i livestreamingen, hvor publikum spiller en aktiv rolle i spørsmål underveis.

Om du planlegger godt nok er mulighetene i en smart produksjon grenseløse. TV Klipp anbefaler derfor en nøye utredning av kundepersona og kundereise før man produserer markedsinnhold.

Les mer om markedsføring.

Alle markedsførere vet at ingen kan garantere engasjement fra publikum. Så enkelt er det dessverre ikke. Derfor lønner det seg å produsere mye samtidig. Slik at du har mer innhold å prøve ut. Hvis målgruppen responderer bedre på noen ting så lærer vi samtidig mer hva de liker, slik at du kan forbedre innholdet allerede neste gang.

Gladnyhet: Det trenger ikke være vanskelig

Som avsnittet over hinter litt til: dette trenger ikke være vanskelig. I lang tid har det vært fokus på dyre reklamefilmer og kvalitet i innholdsproduksjonen, og for noen bransjer vil dette fremdeles være gjeldende. Men for svært mange er det mye viktigere å vise autensitet.

Spør deg selv: Hva hadde du syntes om en personlig videohilsen filmet med en mobiltelefon fra en bedrift du kjenner og liker, kontra en overfladisk og kanskje pretensiøs fremstilling i en dyr reklamefilm?

De mest folkelige av oss liker ofte førstnevnte, men selvfølgelig: alt til sin tid, og en kan gjøre begge deler samtidig. En fin måte å avklare slike ting på er å analysere kunden godt, for å forstå hva målgruppen kunne tenke seg.